Mikä on vertaislaina (P2P -laina)?

Mikä on vertaislaina (P2P -laina)?
20/7/2021

Joskus luottomarkkinat voivat tuntua viidakolta, kun yhteiskunta muuttuu yhä digitaalisemmaksi, myös uusia ratkaisuja ja tuotteita syntyy. Jotain, josta on tullut yhä suositumpaa viimeisten 20 vuoden aikana, on niin kutsuttu ns. P2P -lainat, joihin tutustumme tässä osiossa, on jakamistaloudessa erittäin nopeasti kasvava ala. Vertaislainasta käytetään usein lyhennettä P2P -laina ja se tarkoittaa henkilöltä henkilölle. Lainamalli tarjoaa toisen tavan lainata rahaa, mutta myös sijoittaa rahaa, mikä on syytä mainita, että P2P ei ole osa pankkijärjestelmää.

Vertaa yrityslainoja täysin ilmaiseksi

Låna upp till 7 miljoner kronor

Vertaa monta pankki ja lainantarjoajaa

Parhaat ehdot useiden tarjousten kautta

Lainaa jopa 500,000 euroa

Nopea hakemus -lainaa jopa 24h sisällä

Vain yksi luottotietojen tarkistus

Kompar tarjoaa ilmaista neuvoa

Valitse paras yrityslaina

Valitse yristylaina, joka sopii parhaiten sinun yritykselle, riippuen siitä mikä on sinulle tärkeää. Onko se sitten korko prosentti, takaisinmaksu tai jokin muu.

Täytä hakemuksesi nyt

Mitä vertaislaina (P2P -laina) todella tarkoittaa?

Vertaislaina on liiketoimintamalli, jossa omaisuus jaetaan yksityishenkilöiden kesken maksua vastaan. Se on oikeastaan melko yleinen liiketoimintamalli, jonka kohtaamme usein jokapäiväisessä elämässämme eri toimialoilla edes ajattelematta sitä. Esimerkkejä tunnetuista yrityksistä, jotka käyttävät P2P mallia, ovat Uber, AirBnb ja Blocket. P2P-liiketoimintamalli on alkanut olla yhä suositumpi myös lainamarkkinoilla. Seuraavassa käsitellään hieman tarkemmin P2P -lainaa.

Mikä on vertaislaina (P2P -laina)?

P2P-laina on vaihtoehto perinteisille lainoille, mikä tarkoittaa, että yksityishenkilöt ottavat lainaa toisiltaan sen sijaan, että ottaisivat lainaa esimerkiksi pankista. P2P-lainojen ilmiötä kutsutaan myös henkilökohtaisiksi lainoiksi, joukko- ja markkinalainoiksi. Lisää vertaislainoista myös tästä!

Kuinka P2P -laina toimii

P2P -laina on laina, joka otetaan kahden yksityishenkilön kesken. Verkossa on useita alustoja, jotka toimivat työkaluna tämäntyyppiselle lainalle. On tärkeää mainita, että alusta ei itse lainaa rahaa, vaan se toimii välittäjänä lainalle sijoittajan ja luotonsaajan välillä. P2P-lainaan liittyy siis kolme osapuolta. Se on tietysti "sijoittaja", henkilö, joka lainaa rahansa muille ihmisille. Toinen osapuoli on "lainanottaja", henkilö, joka haluaa lainata rahaa. Sitten on "alusta", jossa todelliset tapahtumat tapahtuvat. Voit hakea P2P-lainoja erilaisten online-välitysyritysten avulla. Sitten olet yhteydessä yhteen tai useampaan sijoittajaan, jotka ovat alustalla ja haluavat lainata rahaa. Joskus voi viedä aikaa, ennen kuin välittäjä löytää sopivat sijoittajat, varsinkin kun on kyse suurista lainasummista. Jos lainanottajalla on velkaa lainvalvontaviranomaisen kanssa, voi olla vaikeaa saada P2P-lainaa.

Toistaiseksi P2P-lainat eivät ole kovin suosittuja Ruotsissa. Yhdysvalloissa P2P-lainat ovat kuitenkin olleet suosittuja jo jonkin aikaa. Ruotsissa jotkut pankit ja rahoitusyhtiöt ovat alkaneet tarjota alustoja P2P-lainoille. Koska vertaisarviointilainat ovat edelleen suhteellisen uusi ilmiö Ruotsissa, on olemassa tiukat säännöt sille, että tällainen lainaaminen tapahtuu turvallisesti. On myös tiedettävä, että sijoittajan ja luotonsaajan välillä voi olla epätasapaino, mikä tarkoittaa odotusaikoja. Siksi tällainen lainanotto ei välttämättä ole paras ratkaisu, jos jonkun on lainattava rahaa nopeasti. Lisäksi P2P-lainat ovat yleensä korkotasolta kalliimpia, koska ne ovat vakuudettomia lainoja. Alustamme kautta et voi hakea P2P-lainoja, mutta voit saada rahoitusta yrityslainoina.

Yritysrahoitus KOMPARin kautta

Kompar on innovatiivinen palvelu, joka on täysin ilmainen ja antaa sinulle mahdollisuuden hakea yrityslainaa ja verrata sitten monen pankin ja rahoitusyhtiön tarjouksia. Sitten yrittäjänä valitset tarjouksen, joka sopii sinulle ja yrityksesi tarpeisiin. Kaikki Suomessa rekisteröidyt ja aktiiviset yritykset voivat täyttää yrityslainahakemuksen tietokoneella, tabletilla tai matkapuhelimella. KOMPAR tekee yhteistyötä pankkien ja rahoitusyhtiöiden kanssa, jotka lainaa rahaa yksittäisille yrityksille, osakeyhtiöille, kommandiittiyhtiöille ja kauppayhtiöille. KOMPAR on jo auttanut yli 5000 yritystä eri toimialoilta ottamaan edullisia yrityslainoja.

138an Group AB ©2020