Mikä on yrityslainojen korko?

Mikä on korko?
21/7/2021

Yrityslainat ovat erittäin tärkeitä kaikkien Suomessa toimivien yritysten rahoituksessa. Yrityslainaa voidaan käyttää monin tavoin. Nykyään on monia rahoittajia, jotka tarjoavat yrityslainoja. Mutta mikä todella erottaa heidät markkinoilla? Suurimmassa osassa tapauksista korot ovat tärkein tekijä. Mikä tekijä vaikuttaa eniten korkotasoon yrityslainojen suhteen? Alla vastaamme muun muassa näihin kysymyksiin.

Vertaa yrityslainoja täysin ilmaiseksi

Låna upp till 7 miljoner kronor

Vertaa monta pankki ja lainantarjoajaa

Parhaat ehdot useiden tarjousten kautta

Lainaa jopa 500,000 euroa

Nopea hakemus -lainaa jopa 24h sisällä

Vain yksi luottotietojen tarkistus

Kompar tarjoaa ilmaista neuvoa

Valitse paras yrityslaina

Valitse yristylaina, joka sopii parhaiten sinun yritykselle, riippuen siitä mikä on sinulle tärkeää. Onko se sitten korko prosentti, takaisinmaksu tai jokin muu.

Täytä hakemuksesi nyt

Mikä on korko?

Korko voidaan määritellä suhteena lainamäärään, eräänlaisena vuosimaksuna, jonka lainanottaja maksaa lainanantajalle, lainan kustannuksena. Se ilmaistaan ​​yleensä vuosiprosenttina (toisin sanoen se on yhden vuoden korko). Tietysti käytetään muun erityyppisiä korkoja (päivittäiset, kuukausittaiset tai neljännesvuosittaiset korot), mutta suurin osa koroista toimii vuosittaisena. Esimerkiksi yrityslainojen osalta kuukausikorot ovat yleisiä.

Millä tavoin korot määritetään?

Se on vaikea kysymys. On monia eri tekijöitä, jotka vaikuttavat tyypillisten yrityslainojen korkotasoon. Ensimmäinen on kysyntä ja tarjonta. Aloitetaan siitä.

Lainojen kysyntä ja tarjonta

Korkotaso määräytyy lainojen tarjonnan ja kysynnän perusteella. Lisääntyvä lainojen kysyntä nostaa korkoja, kun taas laskeva lainojen kysyntä laskee korkoja. Lainan tarjonnan lisääminen vähentää markkinoiden korkoja, kun taas tarjonnan lasku nostaa korkoja. Se on hyvin tyypillinen taloudellinen mekanismi, joka koskee kysynnän ja tarjonnan vuorovaikutusta markkinoilla ja niiden vaikutusta hintaan / kustannuksiin (tässä tapauksessa korkoihin).

Tärkeää on, että korot voivat muuttua jopa lyhyessä ajassa, koska ne heijastavat markkinoiden kehittyvää tilannetta. 

Inflaatio ja korot 

Toinen korkoihin vaikuttava tekijä on inflaatio. Jos inflaatio on korkea, korot nousevat todennäköisemmin. Tällainen taloudellinen ilmiö tapahtuu, koska lainanantajat vaativat korkeamman koron rahan vähentyneestä ostovoiman seurauksena. Inflaatiota hallitsee yleensä keskuspankki, joka voi muuttaa prosenttiosuutta (ns. Repo-korkoa) ajan myötä.

Virastot

Toinen yrityslainojen korkotasoon vaikuttava tekijä on hallituksen politiikka. Jos hallituksen rahapolitiikka johtaa korkeampaan inflaatioon.

Lainatyypit

Yrityslainojen korko riippuu myös lainatyypistä, koska eri lainoilla on erilaiset luottoriskit (lähinnä takaisinmaksuaikojen erojen vuoksi). Juuri siksi pitkä- ja lyhytaikaisilla lainoilla on erilaiset korot. Mutta mitä tarkalleen ottaen riski ja aika tarkoittavat kontekstissamme?

Riski 

Riskillä tarkoitetaan todennäköisyyttä, että lainaa ei makseta takaisin. Jos riski siitä, että lainaa ei makseta takaisin, on korkea, on myös korkotaso. Tällainen tilanne voidaan lieventää arvopaperilla. Mitä turvallisuus tarkoittaa? Lainojen vakuus voidaan jakaa kahteen ryhmään:

Omistajan / toisen henkilön antama vakuus: (esim. Henkilökohtainen takaus (yleisimmin eri lainanantajien KOMPARin kautta tarjoamille yrityslainoille) tai käyttöomaisuus (asunto / talo, joka on harvinaisempaa).

Lainanottajan antama vakuus: voi olla kiinteä omaisuus (koneet, kiinteistöt) tai rahoitusomaisuus (laskut tai lupaukset tulevista tuloista). Ne ovat hieman harvinaisempia lainanantajiemme keskuudessa, mutta jotkut heistä käyttävät niitä.

Aika

Ajan käsitteellä kontekstissamme on hyvä yhteys edellä mainittuun riskikäsitteeseen. Pitkäaikaisilla lainoilla on suurempi mahdollisuus takaisinmaksuriskistä, koska on olemassa useita tekijöitä, jotka voivat vaikuttaa yrityksen takaisinmaksuun ajan myötä (esimerkiksi taloudellisen laskusuhdanteen riski, joka voi johtaa myynnin laskuun). Siksi mitä kauemmin lainanottajan on maksettava lainaa takaisin, sitä korkeamman koron lainanantajan tulisi saada, koska tällaisella lainalla on suurempi riski.

Tekijät, jotka voivat määrittää yrityslainojen koron

Olemme keskustelleet edellä tärkeistä yleisiin taloudellisiin tekijöihin, jotka vaikuttavat korkoihin. Seuraavassa keskustellaan muista tekijöistä, jotka ovat ominaisia ​​yrityslainojen korkotasolle.

Aloittavat yritykset tai yritykset, jotka ovat olleet aktiivisia vain lyhyen ajan

Jos aloitat uutta yritystä (aloittava yritys), voit hakea yrityslainaa jo yrityksesi ensimmäisinä päivinä, mutta useimmissa tapauksissa yrityksesi lainan korko on paljon korkeampi vakiintuneille yrityksille tarjottu laina. Missä on murtumiskohta? Paremman tarjouksen (alhaisemmilla koroilla) saaminen yleensä riittää aktiiviseen liiketoimintaan vähintään 6 kuukautta. Miksi vakiintuneet yritykset saavat edullisempia korkoja? Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että he ovat olleet aktiivisia pitkään, mikä tarkoittaa, että he ovat kokeneet liiketoiminnan aloittamiseen liittyvät asiat (rakentavat asiakas- ja toimittajasuhteita, kokeilevat heidän arvotarjoustaan, kokeilevat myyntistrategioita jne.) ja ovat testanneet ja mukauttaneet liiketoimintamalliaan. . Siksi niiden katsotaan olevan vähemmän todennäköisesti kykenemättömiä maksamaan lainaa takaisin. 

Liikevaihto

Toinen korkotasoon vaikuttava tekijä on yhtiön liikevaihto. Yritykset, joilla on korkeammat tulot, eivät todennäköisesti onnistu maksamaan lainoja takaisin, koska asiakkaat ostavat liiketoimintakonseptinsa ja heillä on tasainen rahavirta lainan takaisinmaksuun. Mitä korkeammat tulot, sitä alhaisempi lainan riski ja korko. Jos toisaalta yhtiö tekee suuria tappioita, sen voidaan katsoa olevan korkeampi riski ja sen vuoksi sille voidaan tarjota korkeampi korko.

Luottoluokitus

Kaikki edellä mainitut tekijät vaikuttavat yrityksesi luottoluokitukseen. Jokaisella lainanantajalla on tietysti oma luokitusmalli, jota käytetään lainahakemuksesi arvioinnissa. Jos luottoluokituksesi ei ole tyydyttävä, et saa lainatarjousta. Jos luottoluokituksesi on alhainen, yrityslainalle tarjottu korko on korkeampi kuin hakijoilla, joilla on paremmat luottoluokitukset (tämä heijastaa sitä, että yritykselläsi on suurempi riski olla maksamatta lainaa) .

Tekijät, jotka voivat vaikuttaa korkoon - yhteenveto

Yhteenvetona voidaan todeta, että useat tekijät vaikuttavat yrityksellesi tarjottujen yrityslainojen korkoihin. Tärkeimpiä ovat yleinen taloudellinen tilanne (korot ovat yleensä korkeammat nousukauden aikana kuin taantuman aikana) ja henkilökohtainen luottoluokituksesi (kuten on kuvattu yksityiskohtaisesti yllä). Siksi jokaisen yrityksen tulisi ottaa huomioon ainakin nämä kaksi tekijää ennen yrityshakemuksen hakemista.

Erilaisia ​​korkoja 

On syytä mainita, että markkinoilla toimii nyt erityyppisiä korkoja. Lainanantajat voivat käyttää korkoa yrityslainoihin tai vaihtoehtoisesti maksuja, jotka toimivat kiinteänä hintana, joka maksetaan kuukausittain, jäljellä olevasta lainasummasta riippumatta.

Vaihtuva korko tarkoittaa, että korko määritetään yleisten taloudellisten tekijöiden ja tietylle yritykselle annettujen yksittäisten luottoluokitusten mukaisesti. Se voi muuttua ajan myötä - siirtyä ylös tai alas näihin kahteen tekijään liittyvien muutosten mukaan. Päinvastainen malli on kiinteä korko, joka on sama laina-aikana.

Pankit käyttävät sekä vaihtuvia että kiinteitä korkoja, mutta muut lainanantajat käyttävät yleensä kiinteitä korkoja tai maksuja (kuten edellä on käsitelty).

KOMPAR ja korko

KOMPARin ansiosta voit helposti hakea lainaa yrityksellesi. Hakemuksen tekeminen kestää vain muutaman minuutin ja se on täysin ilmainen. Kun hakemus on tehty, saat 24 tunnin kuluessa tarjouksia useilta lainanantajilta. Kun saat erilaisia ​​tarjouksia, voit helposti verrata tarjottua lainasummaa, korkoa ja takaisinmaksuaikaa. Jos tarvitset apua, saat ilmaista neuvontaa KOMPARin talousneuvojilta. KOMPARin ansiosta löydät yrityksellesi parhaan mahdollisen rahoituksen käytännössä hetkessä. Testaa palveluamme tänään ja anna yrityksellesi uutta kasvuvoimaa. Klikkaa tästä ja tee hakemus jo tänään.

138an Group AB ©2020